Sunday, February 9, 2014

I read and write to express myself

I think a lot but I don't say much.

I rasa la kan, I ni orang yang berimaginasi. Sebabnya.. kalau orang cakap sikit je, aku dah bayang bayang sampai ke mana-mana dah.

Contoh :
Umi : Kita renovate ah bilik fatin ni. Buang perabot ni.
Me : Okay. (padahal masa tu aku dah fikir macam-macam. Perabot ni buang, ada perabot baru. Pastu susun belah sana, meja tu duk sini. Nak kemas sentiasa blabla. Sampaikan aku terbayang-bayang aku ada kat bilik tu duk atas kerusi hadap laptop with a very good bedroom. Kemas, cantik, dan tersusun.)

Tapi, biasanya imaginasiku tu takkan terjadi. HAHA.

So kalau korang rasa korang ada buat aku marah, tapi aku still senyum and aku jawab "eh takde apala. hehe" sengih macam tu. Sebenarnya aku dah curse kau dalam minda aku ni, tikam kau da banyak kali. Masa tu kau da lenyek lenyek. HAHA.

Hipokrit? Tak. Aku rasa tu personaliti kot. And everyone differs.

Don't you think so?

Saturday, February 1, 2014

novel apa yang saya patut baca?

Assalamualaikum.

Hai, lama tak jumpa. Hikhiks. Blog ni pun macam da lain kan, haha. Sebab eager sangat nak buat blog comels tapi I don't have such creativity lah. Serious. Aku suka mende comels, seni gitu, tapi bila aku nak buat, erm halfway je lar. Haha. Kalau awak sume perasan, aku ada delete several posts dekat blog ni. Sebenarnya aku nak delete je blog ni tapi hahaha I love writing so much tangan asyik nak tulis and kadang-kadang tu ada je idea hehe.

So hari ni nak cakap cemana biasanya aku buat pemilihan novel (bakunye...) So, for malay novels la setakat ni aku suka publishers macam Jemari Seni, KakiNovel. Yang lain tu, aku rasa novel dia cam tak sesuai dengan jiwa aku. Haha. Ni pendapat aku jer la, jangan korang novel lain tak best pulak. Penat diorang reka cerita. Mekaseh ye awaks.

So aku kalau cerita jiwang, aku suka yang macam ni.

  • takde kawen paksa bagai ni. dulu-dulu suka ar, boleh la terima tapi sekarang cliche sangat -_-
  • hero dia awesome gila and masa kau baca tu, you can feel he is alive somewhere here. (haruslah handsome, sweet dan cool)
  • taknak dari page 1 sampai akhir, penulis tu duk puji heroin jeeeee. meluat tahu? dia soranglah yang cantik, yang baik, yang pandai masak, yang tak kisah orang cakap pape, yang tak layan lelaki hey kemongggg tahulah nak tonjolkan yang tu heroin tapi tak perlu la sampai macam tu k? nampak fakeeeee sangat. sebab she's perfect 10 and orang lain tak.
  • and tak perlu cerita yang lelaki tu tersangatlah head over heals toward that girl, I mean yer I tahu nak show the loveliness between them... tapi as for me lelaki yang sangat angau adalah tersangat tak awesome. cool and macho..... ok. haha
  • and kalau boleh taknak kawen terus, nak diorang just naturally hook up.. pastu dating sikit-sikit. still kekalkan nilai kemelayuan and keislaman di situ. I would respect that very much.
tu je kot aku punya specs, banyak je lagi tapi these are the mains kot. Apa? Takde cerita yang macam ni? Heyyy siapa yang kataa. I can suggests you some :
  • Jemari Seni : Baju Melayu Serindit Hijau by Syud
  • Jemari Seni : Si Mangkuk Tingkat by Faziela
  • Jemari Seni : Ikhlas, A.K! by Nirrosette
ada lagi banyak.. tapi malas nak tulis kihkihkih.

Currently, I'm reading this :
Sandal Bunga-bunga by Faziela
Till then, 
xoxo